​زیبا شناسی در طراحی دکوراسیون داخلی

​گام نخست برای طراحی دکوراسیون داخلی خانه این است که بدانیم چه شخصیت و خانواده ای می خواهند در محیط خانه زندگی کنند،مشاغل به صورت مستقیم روحیه افراد را تحت تاثیر خود قرار
می دهند،به طور مثال روحیات یک آهنگر و یک ماهیگیر یا استاد دانشگاه بسیار متفاوت است و معیار های زیبا شناسی نیز برای این اشخاص متفاوت بوده،نکته مهمی که در طراحی می بایست آن را در نظر بگیریم اقلیم است به طور مثال جزیره زیبای کیش با توجه به داشتن اقلیم گرم و مرطوب نسبت به شهر تاریخی و زیبای اصفهان که دارای اقلیم خشک بوده ما را در استفاده از دکور چوبی محدود می کند

دکوراسیون داخلی چیست؟
طراحی دکوراسیون داخلی مجموعه ای از عوامل مختلف از جمله : فرمها،نور،رنگ،بافت،کف،سقف،دیوار،عناصر کارکردی و تزیینی و مبلمان را در خود جای می دهد. در اصل این عناصر ابزار و وسایل کار برای طراح می باشند که همه به شکل هماهنگ و مناسب در یک طرح قرار می گیرند.
طراحی دکوراسیون داخلی همانطور که از اسمش پیداست میان معماری و طراحی قرار گرفته است،به صورتی که دارای جنبه های کاربردی،ساختاری و فنی می باشد.استفاده از دکوراسیون داخلی روش کاربردی است که برای دست یابی به اهداف مورد نظر شامل پویایی و بهبود بخشیدن به محیط (کسب و کار،فروشگاه،دفتر کار) خانه و زندگی شما می شود.



عناصر مهم در دکوراسیون داخلی کدامند؟
هنر دکوراسیون داخلی فقط به چیدن اشیاء و اثاثیه محدود نمی شود و عناصر دیگر هم در شکل گیری آن تاثیر گذار می باشند،روحیه افراد یکی از مهمترین نکاتی است که در طراحی دکوراسیون داخلی می بایست رعایت نمود،هفت المان اصلی عبارت اند از:
فضا، نور، فُرم، تکسچر (بافت)، رنگ، اثاثیه منزل و اشیاء. در این بخش، هفت المان اصلی هر پروژۀ طراحی دکوراسیون را برایتان خواهیم گفت و همچنان در این مطلب به استاندارد های تاثیر گذار ثابت نیز می پردازیم.



فضا در دکوراسیون داخلی
فضا، یکی از المان ‌های کلیدی در طراحی دکوراسیون به شمار می‌ رود؛ در واقع، همان طور که انتظار می ‌رود، فضا به خودِ اتاق یا خانه مربوط می شود: شکل، سایز، دیوارها و پنجره‌ ها، فضا را تشکیل می ‌دهند. در وهلۀ اول، باید محدودیت‌ های فضا را به‌ خوبی بشناسید تا تصمیم‌ گیری در مورد دکوراسیون برایتان راحت ‌تر شود؛ در واقع، باید بدانید که هر فضا، دقیقاً چه کاربردی دارد، اندازۀ فضا چگونه است و همچنین، فضا چه محدودیت‌ هایی در طراحی شما ایجاد خواهد کرد. در خانه باید فضای دو بُعدی، فضای سه بُعدی، شکل‌ و منحنی (ابعاد) وجود داشته باشد.



تقسیم ‌بندی فضا، اهمیتِ ویژه‌ ای برای یک طراحی موفق دارد
چگونگی استفاده از فضا بر جوِ خانه تاثیر می ‌گذارد. به قسمت‌ هایی از خانه که اثاثیه دارند، «فضای مثبت» و به قسمت ‌های خالی از اثاثیه، «فضای منفی» می‌ گویند. باید بین فضای مثبت و منفی، تعادل برقرار کنید، اگر از مبلمان و وسایل زیاد استفاده نکنید، فضای منزلتان    به مراتب بزرگ ‌تر به نظر می‌ رسد؛ اما ممکن است احساس کنید خانه‌ تان خالی است و حس خوشایندی به شما دست ندهد. از سوی دیگر، فضای کوچک با لوازم و اساس اندک باعث می ‌شود که خانه، دنج‌ تر و گرم‌ تر به نظر برسد. همواره، فضاهای باز و بزرگ، محبوب‌ تر می‌ شوند.



خط در دکوراسیون داخلی
خط، چشم و حواس را هدایت می ‌کند. خطوط، اساس تشکیلِ فُرم‌ ها هستند و به نوبۀ خود، از مهم ‌ترین المان‌ های طراحی به شمار می‌ روند. خُطوط افقی باعث ایجاد ثبات و احساس امنیت در فضا می ‌شوند (میز و صندلی را به خاطر بیاورید)؛ اما خطوط عمودی، فضا را فراخ و گشاده می‌ سازند و حس آزادی را ایجاد می ‌کنند (در و پنجره را به یاد بیاورید) و خطوط پویا، به فضا انرژی می ‌بخشند. خطوط مواج و زاویه ‌دار، حس پویایی و تحرک را ایجاد می ‌کنند. چگونگی وصل شدنِ خطوط به یکدیگر باعث ایجاد هارمونی یا تضاد می ‌شود.



نور در دکوراسیون داخلی
نور، یکی دیگر از المان ‌های کلیدی در طراحی دکوراسیون داخلی محسوب می‌ شود و بر نمودِ خطوط رنگ و تکسچر تاثیر می ‌گذارد. این عنصر تاثیر گذار می ‌تواند از منابع طبیعی، از جمله پنجره و پنجره سقفی، تامین شود و هم منابع مصنوعی، مانند لامپ، مهتابی و لامپ سقفی. نورپردازی حال و هوای خانه را تعیین می‌کند، از این رو، نقش بسیار مهمی در طراحی دارد. در مورد انتخابِ نوع نور مصنوعی نیز بسیار دقت کنید؛  به طور کلی، سه نوع نورپردازی مهم داریم: نورپردازی عمومی، نورپردازی کاری و نورپردازی تاکیدی.
فُرم در دکوراسیون داخلی
فُرم، یعنی رسیدنِ خطوط به یکدیگر در حالتی سه بُعدی و افزودن به عمق، درازا و پهنا، به عبارت دیگر، هر شکل سه بُعدی در دکوراسیون منزل، شکل یا «فُرم» است و به حفظِ تعادل کلی اتاق، کمک شایانی می‌ کند. برای تشکیلِ یک فُرمِ مناسب، باید از نسبت ‌ها، بافت، رنگ و مقیاس ‌ها به درستی استفاده کنید.
فُرم، عنصرِ طراحی داخلی است و به فضا عُمق می ‌بخشد. اگر از شکل منحنی در فضا استفاده کنید، فضا لطیف‌ تر و زنانه‌ تر می ‌شود. اَشکالِ مربعی و جعبه ‌مانند، فضا را مردانه ‌تر می‌ سازند. چشم انسان، فرم ‌هایی را دوست دارد که مکمل یکدیگر باشند؛ برای مثال، اکسسوری‌ های گرد و مجسمه‌ ها، مکمل بسیار مناسبی برای قفسه ‌های خطی هستند.
استفاده از فرم های مختلف در طراحی دکوراسیون
استفاده از فرم‌ های مشابه، باعث برقراری هارمونی در فضا می ‌شود؛ اما نتیجۀ استفاده از فرم‌ های متعدد، برهم خوردنِ تعادل است. شکل‌ ها هم مانند رنگ ‌ها، تاثیرات مختص        به خودشان را دارند؛ مثلاً دایره، فضا را تلطیف می‌ کند و مثلث، حس ثبات را برقرار          می سازد. اگر برای میزها از صندلی ‌های منحنی دار استفاده کنید، تعادل در فضا برقرار    می‌ شود؛ به طور کلی، اگر درک مناسبی از فضا و خطوط داشته باشید، می ‌توانید حس خوبی را در مکان به جریان بیندازید. حتی گیاهان نیز «فُرم» محسوب می ‌شوند؛ در واقع، گیاهان و دیگر چیزهای طبیعی، فرم‌ های «ارگانیک» به شمار می ‌روند.



الگوها در دکوراسیون داخلی
«الگو»، به طرحی تکرارشونده‌ گفته می ‌شود که از خطوط ، شکل ‌ها و رنگ‌ ها تشکیل شده است. الگوها، جذابیت و زیبایی به فضا می ‌بخشند، هارمونی ایجاد می‌ کنند و باعث ایجاد تفاوت میان اتاق ‌ها یا قسمت‌ های مختلف اتاق می ‌شوند. یادتان باشد که الگو، ارتباط مستقیمی با  رنگ دارد و باید در نقاط مختلف خانه به کار رود.
بافت در دکوراسیون داخلی
بافت، المان دیگر دکوراسیون داخلی است؛ به طور کلی، دو نوع تکسچر یا بافت داریم: تکسچر بصری و تکسچر واقعی. تکسچر یا بافت، نحوۀ بازتاب نور را در فضا تعیین می‌ کند و با تغییر ظاهر و احساس خانه، جوِ خانه را شکل می‌ دهد. چیزهایی مثل کاغذدیواری بافت ‌دار، گچ‌ بری، پرده و فرش پشمی، به فضا بافت میبخشد. این المان، بر چگونگی بازتابِ نور و صدا در خانه تاثیر می‌ گذارد. وجود بافت‌ های متعدد باعث می ‌شود که فضا جذاب ‌تر و گرم ‌تر به نظر برسد؛ همچنین شادتر جلوه کند.

رنگ در دکوراسیون داخلی
بدون شک، المان رنگ، جایگاه ویژه‌ ای در این دسته ‌بندی دارد. رنگ، سبب برانگیختنِ احساسات و هیجانات می ‌شود و به طور سمبلیک،ابعادِ فرهنگ یا جامعه را نمایان می سازد. رنگ‌ ها، علاوه بر اثرگذاری بر خلق و خوی انسان، باعث می ‌شوند که فضای اتاق، گرم یا سرد باشد، کوچک‌ تر یا بزرگ‌ تر به نظر برسد و دنج یا رسمی باشد.


رنگ های مکمل در دکوراسیون داخلی
رنگ ‌های مکمل باعث ایجاد کنتراست در فضا می ‌شوند و رنگ‌ های مشابه،  سبب ایجاد هارمونی،با استفاده از روانشناسی رنگ ‌ها، می‌ توانید به تاثیرِ دلخواهتان دست بیابید؛ برای مثال، رنگ آبی سبب ایجاد آرامش و کاهش اشتها می‌ شود؛
سبز رنگِ طبیعت است و آرامش را در فضا به جریان می اندازد؛ قرمز، رنگی انرژی بخش است و سبب افزایش اشتها می ‌شود؛ و رنگ قهوه ‌ای، اطمینان و امنیت را در فضا ایجاد می‌ کند.

ادامه مبحث رنگ در طراحی دکوراسیون داخلی
رنگ ‌های تیره باعث می ‌شوند که فضا، کوچک ‌تر و دنج ‌تر به نظر برسد و استفاده از رنگ‌ های روشن باعث می‌ شود که فضا، بزرگ ‌تر به نظر برسد. رنگ سفید براق، باعث می ‌شود که خانه‌ تان بزرگ ‌تر از اندازۀ واقعی‌ اش به نظر برسد. اگر، هم رنگ دیوارهای خانه‌ تان سفید باشد و هم رنگ مبلمان ، خانه ‌ای بزرگ و آرامش بخش خواهید داشت. البته اگر خانه تان خیلی بزرگ است، هرگز از سفید مطلق استفاده نکنید و حتما از رنگ دیگری در آرایش فضای زندگی تان بهره ببرید؛ چراکه استفاده از سفید مطلق در فضای بزرگ، وهم آور است؛ همچنین می ‌توانید از رنگ برای برقراری ارتباط میان اجسام و اثاثیه منزل استفاده، و در فضا هارمونی ایجاد کنید.
اثاثیۀ منزل و اشیاء در دکوراسیون داخلی
اثاثیۀ منزل در خانه اهمیت ویژه ‌ای دارد و استایل خانه را مشخص می‌ سازد. یادتان باشد که همۀ اثاثیۀ منزل باید مکمل یکدیگر باشند و از لوازم بیش از حد در خانه استفاده نکنید
برخی از اثاثیۀ منزل تزیینی هستند و برخی دیگر کاربردی. هدف از طراحی داخلی، خلقِ فضایی دلنشین و راحت است و این اجسام و اثاثیه، به گونه‌ ای طراحی شده ‌اند که بیشترین اثرگذاری را بر دکوراسیون داخلی داشته باشند و همچنین، متناسب با نیاز صاحبخانه باشند.
سخن آخر
این المان ‌ها را در ذهن داشته باشید و آن‌ ها را در طراحی دکوراسیون خانه یا محل کارتان به کار بگیرید تا مکانی دلنشین و زیبا را طراحی کنید. به خاطر داشته باشید که استفاده صحیح از عناصر و به کارگیری اصول در نوع چیدمان، می تواند به خلق فضایی منحصر و
​​​​​​​بی نظیر منجر شود و آرامشی بی حد را برایتان به ارمغان بیاورد. برای داشتن فضایی منحصرتر و خاص تر، حتی می توانید هنر دکوراسیون داخلی را بیاموزید و از آن در ایجادِ بهترینِ ذهنتان بهره ببرید.
 

طراحی اتاق خواب استاندارد

طراحی اتاق خواب به دلیل اینکه بخشی از خانه است که
فعالیت های زیادی برای هر شخص بخصوص کودکان و نوجوانان
در آن اتفاق می افتد اهمیت ویژه ای دارد. اتاق خواب جز فضاهای
خصوصی خانه است و به همین دلیل موقعیت قرار گیری آن نیز
اهمیت ویژه ای دارد.
موقعیت اتاق خواب
با توجه به این که این فضا خصوصی میباشد، باید از فضاهای
عمومی خانه مثل پذیرایی و آشپزخانه دور باشد و دید مستقیم از
این فضا ها به اتاق وجود نداشته باشد. دسترسی آن باید از طریق
راهرو ها تامین شود تا هم جلوی دید مستقیم گرفته شود و هم با
فضاهایی مثل سرویس بهداشتی و حمام در ارتباط باشد.
ابعاد
در طراحی اتاق خواب استاندارد حداقل 2.5 متر عرض و 3 متر طول
باید رعایت شود. البته اعداد ذکر شده حداقل ها هستند و شما
می توانید وابسته به زیربنای خود این ابعاد را تغییر دهید. ارتفاع
اتاق نیز معمولا 2.80 میباشد. ابعاد کمد ها نیز حداقل 60 سانتی متر در نظر گرفته میشود و برای میز کارحداقل ابعاد در حدود 100 الی  120 سانتی متر طول،50 الی 60 سانتی عرض و 75 الی 77 سانتی متر هم ارتفاع در نظر گرفته می شود.
طول تخت باید 25 سانتی متر بیشتر از قد استفاده کننده باشد و فضای خالی اطراف تخت هم حداقل 70 سانتی متر باشد. حداکثر ابعاد تخت دو نفره 2 متر در 2 متر و تک نفره 2 متر در 1 متر می باشد که رنگ و متریال آن با توجه به سبک و سلیقه انتخاب می شود اما به دلیل مسائل بهداشتی استفاده از ملحفه و تخت خواب سفید بهتر است. ابعاد مناسب میز توالت طول حدود 85 الی 90 سانتی متر، عرض
حدود 40 الی 50 سانتی متر و ارتفاع 75 الی 90 سانتی متر (بدون آینه) و 145 الی 180 سانتی  متر ( با آینه) می باشد.
نور اتاق خواب
نور یکی از عوامل مهم در طراحی اتاق خواب بخصوص اتاق کودکان و نوجوانان می باشد و باید 30 درصد از مساحت دیوار را پنجره تشکیل دهد. بهترین نور ها نور جنوب و شرق میباشند و بدترین نور مربوط به جبهه غرب است. دلیل عمده این موضوع هم دریافت نور مستقیم در ساعت های اولیه روز از بخش شرقی و جنوبی است که حس کردن نور و گرمای خورشید میتواند تاثیر فوق العاده ای روی عملکرد ما
داشته باشد. همچنین برای شب نیز باید نور مصنوعی با شدت کافی در نظر گرفته شود و ترکیبی از نور سفید و زرد باشد. برای میز مطالعه و آینه هم باید روشنایی در نظر گرفته شود.
مصالح مورد استفاده 
مصالحی که در طراحی اتاق خواب استفاده میشوند برای دیوار ها محدودیت خاصی وجود ندارد و شما میتوانید از انواع رنگ، کاغذ دیواری، آجر و … استفاده کنید. برای کف نیز میتوانید از انواع متریال های طبیعی مثل سنگ، چوب(پارکت طبیعی) یا مصنوعی مثل پارکت لمینت، سرامیک، انواع پوشش های پی وی سی و … استفاده کنید. برای سقف هم معملا از رنگ سفید ساده استفاده میشود و در مواردی استفاده از کناف و یا گچبری نیز وابسته به نوع طرح استفاده می شود.
انواع اتاق های خواب 
اتاق تک نفره: این اتاق برای یک نفر طراحی شده و مناسب فرزندان و مهمانان میباشد.
اتاق والدین (مستر): در طراحی اتاق خواب مستر سرویس بهداشتی و حمام در خود اتاق قرار میگیرد و در صورتی که فضای کافی داشته باشیم کمد ها به صورت راهرویی (walking closet) طراحی می شوند.
همچنین در این سبک فضایی برای مطالعه و نشیمن در نظر گرفته می شود.